فراخوان ضامن

باسمه تعالی
 
فراخوان برنامه «ضامن»
 

صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در نظر دارد در راستای تحقق شعار سال و زمینه‌سازی برای جهش تولید محصولات دانش‌بنیان، برنامه «ضامن» را به اجرا درآورد که هدف آن، تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان بزرگ از محل منابع بازار سرمایه از طریق انتشار اوراق صکوک است.

     1.درباره اوراق صکوک :

مطابق ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت‌های بزرگ (از جمله شرکت‌های دانش‌بنیان بزرگ) می‌توانند در صورت احراز شرایط، نسبت به انتشار اوراق اقدام و از این طریق، منابع مورد نیاز خود را از بازار سرمایه تامین کنند:

. اوراق صکوک، نوعی اوراق بهادار قابل معامله در بازارهای مالی است که با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر می­شود و پس از فروش این اوراق در بازار سرمایه، منابع حاصل از فروش آن در اختیار شرکت متقاضی (بانی اوراق) قرار داده می‌شود.

. به دلیل شرایط خاص انتشار اوراق صکوک، معمولاً شرکت‌ها برای تامین منابع مالی بیش از 1,000 میلیارد ریال از این مسیر اقدام می‌کنند.

. منابع ناشی از انتشار و فروش اوراق را می‌توان برای تأمین هزینه‌های جاری (سرمایه در گردش) و یا توسعه زیرساخت تولید (سرمایه ثابت) استفاده کرد.

. منابع ناشی از انتشار و فروش اوراق به طور یکجا در اختیار شرکت متقاضی قرار داده می‌شود. اما سود اوراق به صورت دوره‌ای (معمولاً هر 3 ماه یکبار)، و اصل آن در پایان دوره (معمولاً 4 ساله) توسط شرکت متقاضی (بانی اوراق) بازپرداخت می­شود.

یکی از ارکان اصلی انتشار اوراق، «ضامن» یا به بیان دقیق‌تر، «رکن ضامن» است که ضمانت بازپرداخت سود و اصل اوراق را برعهده دارد. با توجه به سود اوراق و دوره آن، معمولاً مبلغ این ضمانت حدود 2 برابر اصل اوراق است. (برای مثال، اگر شرکت متقاضی قصد داشته باشد 2,000 میلیارد ریال اوراق 4 ساله منتشر کند، باید حدود 4,000 میلیارد ریال ضمانت‌نامه تامین کند)

مطابق ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار، بانک‌ها می‌توانند به عنوان «رکن ضامن» انتشار اوراق صکوک عمل کنند. مطابق همین ضوابط، شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند از ضمانت صندوق نوآوری و شکوفایی نیز بهره‌مند شوند.

 

       2. دامنه شمول :

شرکت‌های دانش‌بنیانی که همه شرایط زیر را دارا باشند، می‌توانند با شرکت در این فراخوان نسبت به انتشار اوراق و تامین مالی از بازار سرمایه اقدام کنند:

- فروش کل شرکت در سال 1402 ( بر اساس گزارش‌های معاملات فصلی/صورت‌های مالی) بیشتر از 500 میلیارد تومان باشد.

- در سال 1402 ( بر اساس گزارش‌های معاملات فصلی/صورت‌های مالی) حداقل 30% فروش شرکت مربوط به فروش محصولات دانش بنیان باشد یا در غیر اینصورت برنامه‌ی عملیاتی شرکت به گونه ای باشد که در اثر اجرای آن، سهم محصول دانش بنیان در سبد فروش شرکت حداقل 2 برابر شده و به بیش از 15% برسد.

- شرکت برنامه‌ی عملیاتی مشخصی برای رشد میانگین سالانه حداقل 10 درصدی مقدار تولید محصولات/خدمات دانش بنیان در طول دوره زمانی اوراق منتشر شده داشته باشد.

- در صورتی‌که شرکت قبلاً از تسهیلات صندوق (به صورت مستقیم یا با اخذ معرفی‌نامه) استفاده کرده باشد، اثر دریافت این خدمات در توسعه و رشد شرکت قابل احراز باشد.

سرمایه ثبتی شرکت (براساس آخرین آگهی تغییرات سرمایه) حداقل 10 میلیارد تومان و حقوق مالکانه (براساس آخرین صورت مالی حسابرسی شده) حداقل 20 میلیارد تومان باشد.

شرکت دارای صورت های مالی حسابرسی شده توسط "حسابرس معتمد سازمان بورس" برای 2 دوره مالی اخیر باشد.

 

3. خدمات قابل ارائه :

- شرکت‌های دانش‌بنیان برای ضمانت انتشار اوراق صکوک مورد نیاز خود می‌توانند معادل 50 درصد مبلغ اصل و سود اوراق تا سقف 3،000 میلیارد ریال، از «ضمانت‌نامه اعتباری» صندوق نوآوری و شکوفایی بهره­مند شوند. به بیان دیگر صندوق نوآوری و شکوفایی در تعامل با بانک­­ها متعهد شده است به منظور تامین وثایق شرکت­­های دانش‌بنیان برای انتشار اوراق از طریق بازار سرمایه، ضمانت­نامه­ای معادل 50 درصد مجموع اصل و سود اوراق را به بانک ارائه دهد و بانک برای الباقی وثایق، صرفاً اسناد تجاری از شرکت­های دانش‌بنیان دریافت کرده و 30 درصد تخفیف در کارمزد صدور ضمانت‌نامه در نظر بگیرد.

شایان یادآوری است این ضمانت‌نامه صرفاً برای تأمین هزینه‌های جاری (سرمایه در گردش) و یا توسعه زیرساخت تولید (سرمایه ثابت) محصولات/خدمات دانش‌بنیان در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی قرار می‌گیرد.

 

   4. نکات حائز اهمیت 

 - ارزیابی درخواست شرکت‌ها بر مبنای اطلاعات ارائه‌شده انجام می‌شود و لذا هرچه اطلاعات ارائه شده از سوی متقاضی، کامل‌تر و دقیق‌تر باشد، ارزیابی و تصمیم‌گیری در صندوق سریع‌تر و با کیفیت‌تر انجام خواهد شد. از این رو تکمیل دقیق کاربرگ‌ها و همکاری در فرایند ارزیابی از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

 

       5. مدارک و مستندات :

- ارائه‌ی اطلاعات فروش فصلی هر 4 فصل سال 1402

- ارائه‌ی صورت مالی حسابرسی شده‌ی 2 سال مالی اخیر

- تکمیل کاربرگ های مربوطه که شامل اطلاعات زیر است:

. برنامه عملیاتی برای رشد تولید و فروش در طول دوره اوراق

. اطلاعات مربوط به قراردادهای جاری یا سفارش‌های اخذ شده

. فهرست هزینه‌های انجام شده و مورد نیاز اجرای طرح به تفکیک سرفصل هزینه‌ها

. مستندات هزینه ­های مورد نیاز (پیش فاکتورهای معتبر و به روز، فاکتورهای خرید اخیر و ...)

 . تأییدیه ها و مجوزهای مورد نیاز برای تولید و فروش

 . تکمیل فرم اثربخشی خدمات تسهیلاتی دریافتی قبلی از صندوق (به صورت مستقیم یا با اخذ معرفی‌نامه) در صورت شمول

 

         6. مسیر ثبت درخواست :

- سامانه غزال (Ghazal.inif.ir) > میزکار >  ضمانتنامه ها>  فراخوان "تسهیل انتشار اوراق صکوک"

 
 
 

 

میز خدمت صندوق نوآوری و شکوفایی (42170120-021) در ساعات اداری پاسخگوی سوالات و ابهامات شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد بود.