ناشر منبع

null نقش آفرینی یک شرکت دانش‌بنیان برای کمک به حل ناترازی انرژی با بروزرسانی کولرهای آبی قدیمی با موتورهای فوق کم‌مصرف 
14:30
تجربه موفق-22

نقش آفرینی یک شرکت دانش‌بنیان برای کمک به حل ناترازی انرژی با بروزرسانی کولرهای آبی قدیمی با موتورهای فوق کم‌مصرف 

پژوهشگران شرکت دانش‌بنیان پیشران انرژی الکترونیک موفق شده‌اند با تولید دو محصول «اینورتر موتور القایی» و  «اینورتر موتور براشلس» مورد استفاده در کولرهای آبی، گامی مهم در جهت بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش خانگی و صنعت بردارند.

به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، موضوع ناترازی انرژی به خصوص برق، امروزه یکی از چالش‌های جدی در کل دنیا به شمار می‌آید، چالشی که البته در کشور ما و در سال‌های اخیر بیشتر خودنمایی کرده و نه‌تنها تاثیر منفی بر رفاه عمومی کشور گذاشته بلکه به یک مانع جدی برای رشد صنعت و اقتصاد تبدیل شده است. به همین دلیل پیشرفت‌های فناورانه در زمینه تولید و مصرف انرژی به خصوص انرژی برق و به‌کارگیری تجهیزات و موتورهای کم‌مصرف در تولید محصولات برقیِ مورد نیاز مردم، به یکی از اهداف مهم و ضروری و در عین حال کاربردی و در دسترس در کشور تبدیل شده است. امروزه تولید کولرهای آبی با موتورهای فوق کم مصرف BLDC با هدف کمک به حل مشکل ناترازی انرژی، مورد حمایت ویژه دولت قرار گرفته و شرکت‌های دانش‌‍‌بنیان مختلفی در این حوزه درحال فعالیت هستند. 

شرکت دانش‌بنیان «پیشران انرژی الکترونیک»  با حضور جمعی از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های برتر کشور، با ورود به موضوع طراحی سیستم‌های کنترل هوشمند مخصوص دستگاه‌های تهویه مطبوع، موفق شده است با تولید دو محصول اینورتر موتور القایی و  اینورتر موتور براشلس مورد استفاده در کولرهای آبی، گامی مهم در جهت بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش خانگی و صنعت بردارند.

محمدشهاب دلیری، مدیرعامل شرکت پیشران انرژی الکترونیک (peetec.ir) در خصوص شکل‌گیری و زمینه فعالیت این شرکت گفت: پیش از تاسیس شرکت، در حوزه طراحی و تولید انبوه درایوموتورهای (اینورتر) سیستم‌های تهویه مطبوع با شرکت‌های مختلف همکاری داشتیم؛ اما در سال 1402 به دلیل دستیابی به بلوغ فنی با همکاری دوستان فعال در این حوزه، این شرکت را ثبت کردیم که بعد از گذشت دو ماه و با تولید محصول اینورترهای کولر آبی دانش‌بنیان شدیم. 

وی در خصوص در اولویت قرار دادن حل چالش‌های ناترازی انرژی از طریق تولید اینورترهای کولرهای آبی تصریح کرد: سال 1402 بخشی از وزارت نیرو به نام ساتبا (سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق) مامور و موظف به طراحی و تصویب استانداردهای مناسب برای تولید سیستم‌های تهیه مطبوع شد. در آن جلسه مشخص شد که باید 20 میلیون فقره کولر آبی مستهلک با موتورهای BLDC (موتورهای فوق کم مصرف) به روزرسانی شوند؛ اما از آنجا که این موتورهای کم مصرف صرفاً با اینورترها کار می‌کنند بنابراین این دو محصول لازم و ملزوم یکدیگر هستند. شرکت ما چهارمین شرکتی بود که این مدل از اینورتر(مخصوص استفاده در کولرهای آبی) را در کشور تولید کرد.

مدیرعامل شرکت پیشران انرژی الکترونیک در ادامه افزود: این محصول تولید شده با استانداردهایی که در سال 1402 برای الکتروموتورهای BLDC در نظر گرفته شده کاملا منطبق است. در واقع محصول تولید شده در شرکت ما دو پارامتر بسیار مهم (PFC>0.9 و THD<10) را دارد که باعث کاهش مصرف برق در کولرهای آبی می‌شوند و به شدت به حل معضل ناترازی انرژی برق در کشور کمک می‌کند. مصرف برق موتورهای قدیمی کولر آبی 7 هزار موجود در بازار  در دور کند و تند آن به ترتیب 4 و 6 تا 8 آمپر است. در حالی که کولرهای آبی جدید با بهره‌مندی از موتور و اینورترهای این شرکت در دور نهایی جریانی معادل 3 الی 3 و نیم آمپر مصرف می‌کند که نیم آمپر از کمترین میزان مصرف موتورهای قدیمی در کولرهای آبی معمولی هم کمتر است.

دلیری افزود: گفته می‌شود اگر از سال 1401 قانون استفاده از کولرهای آبی با موتور BLDC را تصویب و کولرسازها را موظف به استفاده از موتورهایBLDC  همراه با اینورتر می‌کردند، سالانه به اندازه میزان برق تولیدی یک واحد نیروگاه معمولی در شهر تهران، کاهش مصرف برق اتفاق می‌افتاد. 

وی در خصوص به‌کارگیری راهکارهایی برای ترویج استفاده مردم از کولرهای آبی با موتور BLDC خاطرنشان کرد: مشکلی که در حال حاضر شرکت ما و دیگر تولیدکنندگان این محصولات با آن مواجه هستند، گران بودن این فناوری است. هر چند تلاش ما این بوده است که برای تولید به صرفه‌تر این محصولات پروژه را از مسیرهای گوناگونی به جلو ببریم اما به هر حال فرآیند تولید این محصولات در کشور کاملا جدید است. به کارگیری اینورترها در هر وسیله الکتریکی علاوه بر کاهش مصرف برق، از تحمیل ضررهای ناخواسته به دلیل کهنه بودن سیستم‌های تهویه جلوگیری می‌شود. شاید دمای محیط به گونه‌ای باشد که کاربران بخواهند از توان 10 درصد کولر استفاده کنند. در این صورت جریان مصرفی به کمتر از  0.8 آمپر کاهش پیدا می‌کند.

مدیرعامل شرکت پیشران انرژی الکترونیک درباره ظرفیت اشتغالزایی این شرکت اظهار کرد: شرکت ما تازه تاسیس است. تیم تحقیق و پژوهش شرکت ما متشکل از 3 نفر است. با 7 الی 8 نیروی مونتاژکار به صورت مستقیم و غیرمستقیم در ارتباط هستیم. همچنین بخش عمده‌ای از این تولیدات، مدارات الکترونیکی هستند که در خارج از مجموعه مونتاژ می‌شوند. به همین دلیل شرکت ما اشتغال‌های غیرمستقیمی را ایجاد می‌کند. 

دلیری با اشاره به اینکه تولید اینورترها به صورت اخص برای صادرات مناسب نیست، در خصوص برنامه‌های این شرکت برای توسعه تولید و صادرات محصولاتشان افزود: هماهنگ شدن اینورترها با موتور از ضروریات صادرات این محصول محسوب می‌شود. اینورتر و موتور به صورت پکیج به کشور ثالث، صادر می‌شود. البته در حال حاضر با چند شرکت داخلی تولید کننده الکتروموتورهای BLDC برای صادرات مشترک موتور و اینورتر به عراق و افغانستان که از مشتریان بالفعل این محصولات هستند، همکاری‌هایی در بخش صادرات انجام شده است. 

وی در خصوص اثرگذاری حمایت‌های صندوق نوآوری و شکوفایی در توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان‌ها گفت: خدماتی که صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت‌های دانش‌بنیان اعطا می‌کند، در افزایش و توسعه محصولات دانش‌بنیانی بسیار تاثیرگذار و سازنده است. با حمایت‌های صندوق توانستیم تولید محصول اینورترهای کولر آبی را آغاز کنیم و با شرکت‌های مطرح در حوزه تهویه مطبوع همکاری کنیم. امیدواریم صندوق نوآوری و شکوفایی با توجه به ضرورت حمایت از نخبگان دانشگاهی فعال در شرکت‌های دانش‌بنیان، میزان این تسهیلات را افزایش دهد. 

ارسال ایمیل