فراخوان مشارکت در اکتساب فناوری طرح «دستیابی به دانش فنی و توسعه گیت کوانتومی خطی»
فراخوان مشارکت در اکتساب فناوری طرح «دستیابی به دانش فنی و توسعه گیت کوانتومی خطی»
یکصدوهشتادونهمین فراخوان مشارکت در اکتساب فناوری طرح «دستیابی به دانش فنی و توسعه گیت Controlled not (NOT – C) کوانتومی خطی بر پایه تکانه زاویهای و قطبش فوتون در چارچوب نور کلاسیکی» با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و به سفارش یک تیم پژوهشی از دانشگاه شیراز منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، امروزه فناوریهای کوانتومی به شدت در دنیا مورد توجه قرار گرفتهاند. یکی از این فناوریها ساخت کامپیوترها و پردازندههای کوانتومی است که از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی از گیتهای کوانتومی به وجود میآیند. کامپیوترهای کوانتومی با توجه به سرعت بالا در مقایسه با کامپیوترهای کلاسیک از اهمیت زیادی در زمینههای مختلف صنعتی، امنیتی و علمی برخوردار هستند. گیت Controlled not یا NOT C- از جمله گیتهای لازم و ضروری برای ساخت پردازندههای کوانتومی میباشد و جزء گیتهای دو کیوبیتی است.
در گیتهای اپتیکی C-NOT اولیه از محیطهای غیرخطی اپتیکی مانند محیط کـر اسـتفاده میشد. اما گیتهای C-NOT خطی اپتیکی که در آنها نیازی به محیطهای غیرخطی نمیباشد، امروزه توجه زیادی را به خود جلب کردهاند. این گیتها نیاز به دو درجه آزادی فوتونها دارند. این طرح به دنبال ساخت یک گیت C-NOT خطی است که در آن حالت قطبش فوتونها به عنوان کیوبیت کنترل است و تکانه زاویه ای فوتونها به عنوان كيوبيت هدف میباشد. این گیت از سادگی فوقالعاده ای برخوردار است و میتواند به عنوان نقطه شروعی برای ساخت پردازندههای کوانتومی در کشور باشد. در این گیت اگر کیوبیت کنترل حالت صفر قطبش باشد، آنگاه کیوبیت حالت تکانه زاویهای بدون تغییر میماند. اما اگر کیوبیـت کنترل حالت قطبش یک باشد آنگاه کیوبیت هدف تکانه زاویهای تغییر خواهد کرد.
در این حالت اگر کیوبیت تکانه زاویهای صفر بود به یک تبدیل میشود و اگر یک بود به صفر تبدیل خواهد شد. همچنین این گیت قادر است چهـار حالت درهم تنیده تکانه زاویهای و قطبش بل (Bell) را با نمایانی بیشتر از ۹۰ درصد تولید کند که در ترابرد کوانتومی رمزنگاری کوانتومی و اطلاعات کوانتومی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار هستند.
اعلام آمادگی برای مشارکت در اکتساب فناوری حاصل از این فراخوان پژوهشی و ارائه درخواست تنها برای شرکتها و شتابدهندههای دانشبنیان مجاز است. درخواستی که بیشترین تناسب را با الزامات این اکتساب فناوری داشته باشد، انتخاب و به عنوان «مشارکتکننده» برای مذاکرات تکمیلی به هسته پژوهشی متقاضی معرفی خواهد شد.
گروههای پژوهشی و فناور توانمند تا روز جمعه 16 آذر 1403 فرصت دارند پروپوزال و پیشنهادهای خود را در قالب Word از طریق سامانه غزال صندوق نوآوری و شکوفایی به نشانی ghazal.inif.ir ارسال و یا جهت ارتباط با کارگزاری خیام با شماره تلفن 02166580943-09009209810 تماس حاصل کنند.