تأمین نیاز کشور به محصولات دارویی مشتق از پلاسما به همت یک شرکت دانشبنیان - تأمین نیاز کشور به محصولات دارویی مشتق از پلاسما به همت یک شرکت دانشبنیان
تأمین نیاز کشور به محصولات دارویی مشتق از پلاسما به همت یک شرکت دانشبنیان
با حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی و به همت پژوهشگران یک شرکت دانشبنیان، ظرفیت تولیدات فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون افزایش و خط تولید آن توسعه پیدا کرده است.
به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، داروهای مشتق از پلاسما بیشترین ارزبری را در میان حوزه تجهیزات پزشکی و سلامت دارد، لذا خودکفایی هر جامعهای در تولید این محصولات میتواند یکی از اهداف بلندمدت مسئولان و نهادهای ذیربط این حوزه جهت توسعه تامین داخلی و همچنین ارزآوری کلان باشد. البته شرکتهای دانشبنیان از اهمیت این حوزه غافل نبودهاند تا جایی که شرکت دانشبنیان مِدوَک زیست دارو (medvacbio.com) به عنوان نخستین کارخانه تصفیه پلاسما در خاورمیانه توانسته با حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی طرح تولید فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون را به سرانجام برساند.
این شرکت دانشبنیان تاکنون بخش قابل توجهی از نیاز داخلی کشور به فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون را تامین کرده است.
دکتر بردیا فرزامفر، مدیرعامل شرکت دانشبنیان مدوک زیست دارو درباره فعالیتهای شرکت مدوک زیست دارو و نقش آن در تولید محصولات دارویی از پلاسمای خون در کشور عنوان کرد: شرکت مدوک زیست دارو اولین و تنها پالایشگاه پلاسمای خون خاورمیانه است که مواد اولیه آن پلاسمای خون انسانهایی است که به صورت داوطلبانه آن را اهدا میکنند. فرآوردههای استخراج شده از پلاسمای خون برای درمان بیماریهای خودایمنی، هموفیلی یا افرادی که به هر دلیلی خون خود را از دست داده و بدنشان نیاز به جبران حجم خون از دست رفته دارد، کاربرد دارد.
به گفته وی، محصولات اصلی این شرکت دانشبنیان، داروهایی چون آلبومین و ایمونوگلوبولین (IVIG) است که در درمان انواع بیماریها استفاده میشود.
مدیر عامل شرکت مدوک زیست دارو با اشاره به برنامههای آینده این شرکت در جهت توسعه و راه اندازی خط محصولات جدید، تصریح کرد: شرکت ما حدود سه سال است که داروهای آلبومین و ایمونوگلوبولین را تولید و به بازار عرضه کرده است. به تازگی هم تیم تحقیق و توسعه (R&D) شرکت، زمینههای تولید محصولات فاکتورها را هم آغاز کرده که همه تلاش ما بر این است ظرف دو سال آینده آن را تولید و به بازار عرضه کنیم.
فرزامفر درباره چگونگی تامین پلاسما برای تولید محصولات دارویی تصریح کرد: تقاضای بسیاری از کشورهای همسایه جهت دریافت پلاسمای خون داریم، اما چون اولویت اصلی ما تامین نیاز داخلی کشور است، بنابراین بهتر است که خالصسازی پلاسما و تولید محصولات مشتق از پلاسما در داخل کشور و برای مردم تولید شود.
مدیر عامل شرکت مدوک زیست دارو درباره میزان ارزآوری طرح تولید فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون اظهار کرد: واردات این مشتقات بسته به نوع و کشور وارد کننده از هر صد هزار لیتر خونی که بتوانیم در کشور به محصول و فرآوردههای مشتق از پلاسما تبدیل کنیم بین 20 تا 30 میلیون یورو در سال صرفه جویی ارزی میشود.
وی افزود: در حال حاضر در تلاش هستیم که ظرفیت تولیداتمان را به 300 هزار لیتر برسانیم که اگر این اتفاق بیفتد میتوان شاهد کاهش ارزبری در کشور تا سقف نزدیک به 100 میلیون یورو باشیم. با افزایش ظرفیت تولید شرکت و بهره بردن شرکت دیگری از تکنولوژی ما در تولید این دو فرآورده مشتق از پلاسمای خون و عرضه آن به بازار تقریبا نیاز کشور به (IVIG) و همچنین نیاز کشور را برای آلبومین تا 70 درصد تامین میکنیم.
مدیرعامل شرکت مدوک زیست دارو با اعلام اینکه «هدف ما در حال حاضر انتقال فناوری این محصولات به کشورهای دیگر است»، درباره برنامههای صادراتی این شرکت بیان کرد: البته محصولاتمان را در کشورهایی چون عراق و سوریه ثبت کردهایم، اما چون اولویت اصلی ما تامین نیاز داخلی کل کشور است بنابراین بعد از رسیدن به این مهم، صادرات را آغاز میکنیم.
به گفته وی، تولید این محصولات دارویی به صورت مستقیم موجب اشتغالزایی 200 پرسنل در این مجموعه دانشبنیان در استان البرز شده است که البته افراد بسیاری هم در خارج از این مجموعه و در زمینههای متفاوتی به طور غیرمستقیم مشغول به کارند.
فرزامفر درباره میزان بهرهوری این شرکت دانشبنیان در توسعه و تولید خط داروها از نخبگان و فارغالتحصیلان دانشگاهی عنوان کرد: با توجه به اینکه بخش عمدهای از فعالیت اصلی شرکت ما کاملا تخصصی است لذا آشنایی با رشتههای علوم زیستی از ویژگی غیر قابل انکار نیروی متخصص شرکت ما است. ما در این مجموعه 5 نیرو با تحصیلات دکترا داریم و در زمینههای دیگر چون تولید کنترل کیفی و تضمین کیفیت اداری، میانگین تحصیلات نیروهای ما فوقلیسانس است.
مدیرعامل شرکت مدوک زیست دارو درباره اثربخشی تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی در توسعه خط تولید محصولات دارویی خاطرنشان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی با ارائه خدماتی چون تسهیلات و ضمانتنامه توانست کمک بسزایی در تولید و توسعه این محصولات دارویی داشته باشد. با توجه به شرایط اقتصادی و بالا بودن هزینههای تولید محصولات دارویی، تسهیلات و خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی میتواند تاثیر قابل توجهی در تولید محصولات کارآفرینان و دانشبنیانها داشته باشد. با کمک صندوق نوآوری توانستیم فاز اول و دوم پروژه تولید فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون را با موفقیت راه اندازی کنیم و سه سال در بازار آن حضور داشته باشیم. اگر کمکهای اخیر صندوق نوآوری و شکوفایی نبود مسلما به این راحتی نمیتوانستیم وارد بازار کار شویم.
فرزامفر در خاتمه با اشاره به انتشار فراخوان مشارکت در برنامه ملی «تولید داروهای مشتق از پلاسما» از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: با توجه به تجربیات شرکت ما در زمینه تولید محصولات مشتق از پلاسما، به عنوان یکی از تولیدکنندگان در این طرح شرکت کردهایم. امیدواریم با بهرهبردن از این طرح ملی در جهت سرمایهگذاری بتوانیم ظرفیت تولید فرآوردههای مشتق از پلاسمای خون را افزایش دهیم.